Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Tragedia na torach koło Susza
Zmarł Marian Żuchowski
Bernadeta Hordejuk odwołana
Wreszcie wiadukt na wylocie drogi Iława-Grudziądz!
Zwariowana historia miłosnego trójkąta
Psychiatryk zamiast więzienia
Odszedł słynny kibic Paweł Jakielski
Kto uśmiercił księdza? Ohydna plotka wstrząsnęła miastem
Likwidacja przejść dla pieszych sposobem na korki drogowe?
Atak hakerów na biuro spółdzielni
Z kopa w twarz. Śmiertelne pobicie
Szofer uratował niemowlaka
DOM DOBRY po iławsku
Chcemy wind na perony!
Cmentarz w stylu amerykańskim?
Miejsca na urnę nie zarezerwujesz
Sensacyjne znalezisko! Myślałam, że to dzwonek od roweru
Adam Żyliński dementuje plotki: Nigdzie się nie wybieram
Remont wiaduktu: Toniemy w korkach
Dojechali na wstecznym
Więcej...

Forum

33173. 
Odnośnie wpisu numer: 33164

Nie wydaje mi się żebym miał kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego. Ty zaś najwyraźniej masz kłopoty ze zrozumieniem uczuć innych ludzi, którzy nie wszyscy są tacy jak Natasza z Jej odczuciami.
I na koniec dobra rada – nie musisz na każdym kroku obrażać ludzi nieco inaczej czujących niż Ty i z taką radością i zapałem zajmować się węszeniem wokół.
I nie kieruj się także w swym życiu jedynie cytatami z literatury takiej czy innej, lepszej lub gorszej. Obok literatury są bowiem jeszcze prawdziwe ludzkie emocje i uczucia, których źródłem nie musi być koniecznie zaraz fałsz i obłuda. Powodzenia...
 iławianin [46]
 Iława, Sobota 06-06-2015

33169. 
Odnośnie wpisu numer: 33166

Nagroda dla dyrektor Orkiszewskiej?! Jej tłumaczenie o umieralności jest śmieszne.
A co ma powiedzieć taki np. Szpital Wojewódzki w Olsztynie gdzie trafia o wiele więcej pacjentów naprawdę w złym stanie. Jednak umieralność jest mniejsza.
Zysk! Ale jaki zysk? Na kim? To nie prywata i szpital powinien być na zero. Pani dyrektor jest wyjątkowo "przedsiębiorcza". Ściąga kasę nawet od pracowników na umowach cywilno-prawnych (kontraktach) opłatę za wynajem pomieszczeń (np. pogotowie, sor).
To chory ewenement na skalę kraju.
A prawda jest taka. Im więcej wypracowanego zysku, tym większa premia, więc dlatego zarobki najniższe w regionie. Podwyżka 70 zł po roku walki? "Brawa" dla towarzystwa ze starostwa.
 Waldemar
 Iława, Czwartek 04-06-2015

33170. 
Odnośnie wpisu numer: 33163

Umorzenie podatku.
Cóż można powiedzieć, nie każdemu jest to dane. Każdy wie, że działają protekcje, znajomości, trochę szczęścia niekiedy.
W państwie, które - jak to powiedziano przy ostatniej z afer - istnieje tylko teoretycznie.
Tacy ludzie powinni być już dawno pozamykani w więzieniach.
 Kamil

33171. 
"Radni powiatowi przyjęli jednogłośnie uchwałę o zmianach w statucie powiatu bartoszyckiego eliminującą ze składu zarządu tzw. etatowego członka zarządu powiatu. (...)
Koszt utrzymania wynosił ponad 115 tysięcy złotych rocznie. (...)"

A co u nas z Rygielskim, etatowym członkiem zarządu powiatu iławskiego?
Ile kosztuje podatników ten etat? Czy jest rzeczywiście przydatny? [...]
 obywatel2

33161. 
Odnośnie wpisu numer: 33158

Owszem, technikum mechatroniczne mogłoby powstać. Niełatwa to droga i nietania inwestycja, pomijając kadrę - po WAT lub odpowiednim wydziale politechnicznym.
Tacy wykładowcy za nauczycielską pensyjkę nie przyjdą do Iławy, gdyż są rozchwytywani przez Simensa i inne firmy w Polsce.
Jednak decyduje o tym starostwo z Rygielskim na czele. On perfidnie powie NIE! I już!
Tłumaczenia ich są pokrętne. A wiesz dlaczego powie nie?
Dlatego, że NIE!
 inżynier
 Iława, Środa 03-06-2015

33162. 
Odnośnie wpisu numer: 33158

Kilka postów niżej jest przejmująca, przepełniona bólem i współczuciem informacja o uroczystości pogrzebowej małżonki burmistrza miasta, Pani Aleksandry Żylińskiej.
Niezależnie od sympatii czy antypatii, każdy człowiek ma niezaprzeczalne prawo do walki o zdrowie najbliższych i godne przeżycie bólu po ich stracie. Przypuszczam że większość z nas była w sytuacji, gdzie osobisty dramat nie pozwalał normalnie funkcjonować. W takich okresach zazwyczaj nawet pracodawca jest wyrozumiały i toleruje naszą niedyspozycję.
Apeluję do Pana, Panie Tomaszu - jeśli brak Panu taktu, niechże okaże Pan chociaż odrobinę empatii.
 iławianka 53
 Iława, Środa 03-06-2015

33163. 
Bogate mamy miasto, nie ma co...
[Strona 5]
"Względy społeczne" jako uzasadnienie zrozumieć może każdy - oj, jak to pięknie brzmi - ale co się za tym kryje, albo czy w ogóle cokolwiek się kryje? Może ktoś zechce dociekać.
W roku wyborczym 2014 [decyzją odchodzącego burmistrza Ptasznika] podarowano niemal 620 tysięcy zł (czyli o 30% więcej niż w roku 2013).
A w poprzednich latach - można porównać:
http://kurier-ilawski.pl/czytaj/Umorzenia-podatkowe-Wzgledy-coraz-wieksze/4198
 Andrzej
 Iława, Środa 03-06-2015

33164. 
Odnośnie wpisu numer: 33157

"To, że różne osoby wyraziły w prosty, ludzki sposób swój żal i współczucie rodzinie Zmarłej, to taki dla Ciebie wielki problem? Czy wszędzie musisz węszyć obłudę i oszustwo?"

Chyba musisz mieć kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego. Napisałam co myślę na temat "krokodylich łez" i patosu pomieszanego z pompatycznością, bo mam prawo do oceny.
Co do obłudy i oszustwa, to węszyć daleko i długo nie potrzeba, bo tak jedno, jak i drugie jest na porządku dziennym wszędzie i trzeba się raczej od tego oganiać.
Na koniec coś bardziej optymistycznego i zawsze aktualnego!
Oscar Wilde: "Każdy może współczuć cierpieniom przyjaciół, lecz trzeba mieć wspaniały charakter, by móc cieszyć się powodzeniem przyjaciela".
 natasza_pegeerówka
 droczyn, Środa 03-06-2015

33166. 
Odnośnie wpisu numer: 33150

Bez cienia złośliwości.
Może ktoś światły wyjaśni mi jak szpital może zaoszczędzić tak duże pieniądze? Głowię się nad tym, szukam, kombinuję i nie umiem sobie wytłumaczyć. Pomóżcie!
 iga bezrozumna
 Iława, Środa 03-06-2015

33167. 
Odnośnie wpisu numer: 33162

Nie miałem pojęcia.
Ta bardzo smutna wiadomość dotarła do mnie właśnie teraz.
Najszczersze wyrazy współczucia dla Pana Adama Żylińskiego w tej niezwykle bolesnej chwili. Wszystko inne musi teraz poczekać.
 Tomasz Kiejstut Dąbrowski
 La Linea de la Concepcion, Środa 03-06-2015

33168. 
Odnośnie wpisu numer: 33156

Panie Tulwiński, w swym polemicznym zrywie posuwa się Pan jak zwykle do kompletnych absurdów.
[...] O narodach w naszym dzisiejszym ich rozumieniu oraz według nauk historycznych można mówić dopiero od, mniej więcej, epoki Oświecenia, czyli tak naprawdę od nieco ponad 200 lat. [...]
[...]
 iławianin [46]
 Iława, Środa 03-06-2015
Odp. 
Następnym razem brednie o wieku pacholęcym "świadomości narodowej" wygłaszaj już nie anonimowo, lecz pod własnym nazwiskiem, żebyśmy nie tylko my tutaj, w redakcji, ale i szerokie audytorium mogło się pośmiać i zobaczyć na własne oczy do czego prowadzi współczesny rozwój dawnych nauk marksizmu-leninizmu.
Oświeconych kpin z symboliki narodowej już nie sposób nawet komentować.
 Modero Kuriero
 Iława, Wtorek 09-06-2015

33149. 
W iławskiej SP 4 opłaty za obiady przyjmowane są od 1.06. do 3.06. Rodzice, bądź dzieci mogą więc uiszczać opłaty. Po zapłaceniu otrzymuje się karteczkę.
Mam więc pytanie... Dlaczego 1 czerwca (o zgrozo w Dzień Dziecka) moja córka wróciła do domu głodna, ponieważ nie miała karteczki? Pani stała przy drzwiach stołówki i nie wpuszczała dzieci bez tej cholernej karteczki. A jak miała ją mieć moja córka, jeżeli za obiad chciałam zapłacić w środę? Niech kobieta sobie sprawdza te karteczki, ale wtedy, gdy minie już termin opłat i wszyscy powinni je mieć.
 matka
 Iława, Wtorek 02-06-2015

33150. 
Pan starosta Polański wynagrodził panią dyrektor szpitala nagrodą 25 tys. złotych, czyli jej dwie wypłaty.
Szpital w Iławie to chyba jakieś prywatne przedsiębiorstwo handlowe, którego celem jest zarabianie a nie pacjenci.
Tak naprawdę to szpital powinien wychodzić na zero, bo wszelkie nadwyżki powinny być inwestowane dla dobra pacjentów.
A może te "zyski" to dlatego, że zarobki personelu średniego są jedne z najniższych w województwie. Przykładem może być to, że wiele pielęgniarek odeszło np. do Ostródy.
 Piotr
 Iława, Wtorek 02-06-2015

33151. 
Odnośnie wpisu numer: 33145

Szanowny iławianinie46. Wyraziłam swój pogląd, do którego mam prawo, tak jak Ty masz prawo do wyrażenia swojego zdania na mój temat i moich poglądów - to raz.
Po drugie, nie naigrywam się z ludzi, którzy (jak piszesz, zresztą nie tylko Ty), "wyrazili swój ludzki smutek roniąc łzy". Zapomniałeś tylko napisać, że to były tzw. "łzy krokodyle". Widok płaczących osób na pogrzebie nie należy do rzadkości i pompatyczne "symbol wspólnoty dusz naszych" pozostawię znowu bez komentarza :)
Co do moich manier, to musisz mi wybaczyć, bo przecież cóż można wymagać od prostej pegeerów-ki :)
Btw. Nie wiem czy znasz to, ale myślę, że w tym konkretnym przypadku, warte jest przytoczenia: "Beati, Qui nunc fletis Quia ridebitis"
 natasza_pegeerówka
 droczyn, Wtorek 02-06-2015

33152. 
Odnośnie wpisu numer: 33146

Nic do żadnej symboliki nie mam.
Chodzi mi tylko o sam marsz. Z plakatów i ogłoszeń wynikało jasno, że będzie to marsz apolityczny popierający określone w nazwie marszu wartości życia i rodziny. Okazało się jednak inaczej - flaga z napisem "KORWIN", czy też flagi z falangami niesione w tym marszu sugerowały wręcz zupełnie inny jego charakter.
I faktycznie masz rację - nie pasuję do "Marszu dla Życia i Rodziny" w takim charakterze w jakim się on odbył w Iławie.
 zawiedziony
 Iława, Wtorek 02-06-2015

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

33153. 
Parlament Dzieci i Młodzieży masakruje rządzących.
To trzeba zobaczyć!

"Teraz dostaliście żółtą kartkę, a na jesieni dostaniecie czerwoną"